Εθνική Λυρική Σκηνή: Μια συγκλονιστική Πρεμιέρα, Ιφιγένεια εν Αυλίδι & Ιφιγένεια εν Ταύροις

Εθνική Λυρική Σκηνή: Μια συγκλονιστική Πρεμιέρα, Ιφιγένεια εν Αυλίδι & Ιφιγένεια εν Ταύροις

Η χθεσινοβραδινή 10/10/2024 πρεμιέρα των έργων Ιφιγένεια εν Αυλίδι και Ιφιγένεια εν Ταύροις του Γκλουκ στην Εθνική Λυρική Σκηνή ήταν ένας θρίαμβος, σηματοδοτώντας ένα τολμηρό καλλιτεχνικό εγχείρημα που καθήλωσε το κοινό από την αρχή μέχρι το τέλος. Υπό την αριστοτεχνική σκηνοθεσία του Dmitri Chernyakov, αυτή η διπλή παράσταση συνδύασε άψογα τις συγκλονιστικές αφηγήσεις των δύο οπερών, παρουσιάζοντάς τις με έναν τρόπο που έμοιαζε ανανεωμένος και ταυτόχρονα βαθύτατα επίκαιρος.

Yiannis Panagiotakis
Yiannis Panagiotakis

Η παράσταση άνοιξε με μια υποβλητική ορχηστρική εισαγωγή, την οποία διηύθυνε με ευαισθησία και σθένος ο Michael Hofstetter. Η ορχήστρα γέμισε την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος με καταπληκτικά, ηχοτοπία, προετοιμάζοντας ιδανικά το σκηνικό για το συναισθηματικό βάρος των αφηγήσεων που θα ξεδιπλώνονταν. Κάθε νότα έμοιαζε εσκεμμένη και καίρια, ενισχύοντας το δράμα που επρόκειτο να ακολουθήσει.

Η Corinne Winters, στον ομώνυμο ρόλο της Ιφιγένειας, έδωσε μια εκπληκτική ερμηνεία. Η φωνή της ήταν ένα ισχυρό εκφραστικό όργανο, μεταφέροντας αβίαστα την ταραχή και τη δύναμη του χαρακτήρα. Κάθε άρια της αντιμετωπίστηκε με έντονο χειροκρότημα, καθώς εμφύσησε στην ερμηνεία της ένα αξιοσημείωτο μείγμα ευπάθειας και αποφασιστικότητας. Η ικανότητα της Winters να συνδέεται με το κοινό σε συναισθηματικό επίπεδο έκανε την ερμηνεία της αξέχαστη.

Yiannis Panagiotakis

Η σκηνοθεσία του Chernyakov ήταν εξίσου αξιέπαινη. Περιηγήθηκε επιδέξια στα πολύπλοκα θέματα της θυσίας και της μοίρας, προσδίδοντας μια σύγχρονη ευαισθησία στους αρχαίους μύθους. Η σκηνοθεσία ήταν οπτικά εντυπωσιακή, με πρωτοποριακά σκηνικά που ενίσχυαν την αφήγηση χωρίς να επισκιάζουν τους ερμηνευτές. Κάθε σκηνικό ήταν προσεκτικά σχεδιασμένο, αναδεικνύοντας το βάθος και των δύο οπερών, διατηρώντας παράλληλα μια συνεκτική ροή καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς.

Το υποστηρικτικό καστ έλαμψε επίσης εξαιρετικά, με κάθε ερμηνευτή να ζωντανεύει τους χαρακτήρες του με πάθος και επιδεξιότητα. Οι αρμονίες της ορχήστρας ήταν εξαιρετικά πλούσιες σε ποικίλματα και, πιστότητα στο μετα-μπαρόκ αποτέλεσμα, δημιουργώντας ένα ισχυρό σκηνικό για τις πρωταγωνιστικές ερμηνείες.

Η χθεσινή πρεμιέρα ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή παράσταση όπερας- ήταν μια εντυπωσιακή εμπειρία που ανέδειξε τη δύναμη της αφήγησης μέσω της μουσικής. Η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει θέσει ψηλά τον πήχη για τη φετινή σεζόν, και αυτή η αξέχαστη βραδιά είναι βέβαιο ότι έχει αγγίξει τις καρδιές όσων είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν.

Αν έχετε την ευκαιρία να δείτε αυτή την παραγωγή, αδράξτε την! Αυτή η αξιοσημείωτη διπλή παράσταση αποτελεί απόδειξη της διαχρονικής δύναμης της όπερας και της ικανότητάς της να φωτίζει την πολυσύνθετη πλευρά της παγκόσμιας ανθρώπινης εμπειρίας. Μπράβο!

Yiannis Panagiotakis

Program director