CD Review: Schoenberg: Verklarte Nacht & Pelleas und Melisande

Η τελευταία κυκλοφορία του Rafael Payare στην Pentatone παρουσιάζει μια σαγηνευτική ερμηνεία δύο από τα πιο αινιγματικά έργα του Arnold Schoenberg: «Verklarte Nacht» και “Pelleas und Melisande”. Ως ένας διάσημος μαέστρος που φημίζεται για τις διεισδυτικές ερμηνείες του στο ύστερο ρομαντικό και μοντερνιστικό ρεπερτόριο, ο Payare φέρνει μια νέα οπτική σε αυτά τα αριστουργήματα, προσφέροντας μια συναρπαστική εμπειρία ακρόασης τόσο για τους έμπειρους λάτρεις όσο και για τους νεοεισερχόμενους στο είδος.

Το «Verklarte Nacht» είναι ένα συμφωνικό ποίημα για σεξτέτο εγχόρδων, εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του Richard Dehmel. Ο Payare καθοδηγεί τους έγχορδους με έντονη ευαισθησία στο συναισθηματικό βάθος του έργου, περιηγούμενος επιδέξια στα μεταβαλλόμενα τονικά χρώματα και τις συγκλονιστικές μελωδικές γραμμές. Η εξαίσια φρασεολογία και το εκφραστικό παίξιμο του συνόλου υπό τη διεύθυνση του Payare αποτυπώνουν έντονα την υποβλητική αφήγηση του έργου, παρασύροντας τον ακροατή στον κόσμο της ρομαντικής περιπέτειας και της τελικής λύσης.

Η συμπερίληψη του «Pelleas and Melisande», του συμφωνικού ποιήματος του Schoenberg που βασίζεται στο συμβολιστικό έργο του Maurice Maeterlinck, αναδεικνύει περαιτέρω την ικανότητα του Payare να μεταφέρει σύνθετες μουσικές αφηγήσεις με σαφήνεια και αποχρώσεις. Οι ορχηστρικές δυνάμεις, με την επιδέξια καθοδήγηση του Payare, ξεδιπλώνουν την τραγική ιστορία της απαγορευμένης αγάπης και της μοίρας με μια συναρπαστική αίσθηση δράματος και ορμητικότητας. Η μελετημένη ισορροπία έντασης και ύφεσης του Payare επιτρέπει στον ακροατή να βυθιστεί πλήρως στις πλούσιες αρμονίες και την υποβλητική ενορχήστρωση του έργου.

Η ποιότητα της ηχογράφησης της Pentatone είναι εξαιρετική, αποτυπώνοντας τον πλήρη ηχητικό πλούτο και των δύο έργων, διατηρώντας παράλληλα μια αίσθηση οικειότητας που παρασύρει τον ακροατή στην καρδιά της μουσικής. Η ζεστασιά και το βάθος του ήχου των εγχόρδων στο «Verklarte Nacht» και οι πλούσιες υφές του «Pelleas und Melisande» αποδίδονται πιστά, ενισχύοντας τη συνολική εμπειρία ακρόασης.

Εκτός από την τεχνική αρτιότητα που επιδεικνύεται σε αυτή την ηχογράφηση, οι ερμηνευτικές επιλογές του Payare αποκαλύπτουν μια βαθιά κατανόηση των συναισθηματικών ρευμάτων της μουσικής του Σένμπεργκ. Η ικανότητά του να φωτίζει τα περίπλοκα στρώματα έκφρασης μέσα σε αυτά τα έργα αποτελεί απόδειξη της καλλιτεχνικής του ωριμότητας και της διορατικής μουσικότητάς του.

Οι ακροατές που είναι εξοικειωμένοι με τις προηγούμενες ηχογραφήσεις του Payare θα διαπιστώσουν ότι αυτή η κυκλοφορία αποτελεί μια φυσική επέκταση της αυξανόμενης δισκογραφίας του, παρουσιάζοντας τη συνεχή εξερεύνηση του ρεπερτορίου του ύστερου ρομαντισμού και του πρώιμου μοντερνισμού. Για όσους δεν γνωρίζουν το έργο του Payare, το άλμπουμ αυτό αποτελεί ιδανικό σημείο εισόδου, προσφέροντας μια συναρπαστική εισαγωγή στη χαρακτηριστική προσέγγιση του μαέστρου στην ερμηνεία ορχηστρικών αριστουργημάτων.

Εν κατακλείδι, η ηχογράφηση του Rafael Payare για το «Verklarte Nacht» και το «Pelleas und Melisande» στην δισκογραφική εταιρεία Pentatone αποτελεί απόδειξη της ερμηνευτικής του ικανότητάς και της εξαιρετικής καλλιτεχνικής αξίας των ερμηνευτών που συμμετέχουν. Αυτή η κυκλοφορία είναι ένα must-hear για όποιον αναζητά μια βαθιά και καθηλωτική συνάντηση με δύο από τις πιο υποβλητικές συνθέσεις του Schoenberg.

Yiannis Panagiotakis