Claude Debussy: La Mer, Η Θάλασσα!

Ο Claude Debussy, ένας εξέχων Γάλλος συνθέτης, αναγνωρίζεται ως μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στη μουσική του 20ου αιώνα. Ένας υπέρμαχος της αμφισβήτησης της συμβατικής μουσικής γλώσσας του 19ου αιώνα, ο Debussy ανέπτυξε ένα εξαιρετικά πρωτότυπο σύστημα αρμονίας και μουσικής δομής, αντλώντας έμπνευση από τους Mussorgsky, Borodin και τις μουσικές παραδόσεις της Άπω Ανατολής, τις οποίες οικειοποιήθηκε μέσω του διαδεδομένου εμπορίου, εκείνη την εποχή.

Ο Debussy ονομάστηκε «ιμπρεσιονιστικός», ένας όρος που σχετίζεται κυρίως με τις εικαστικές τέχνες, πίστευε ότι η μουσική επέτρεπε μια πιο λεπτή απεικόνιση της αλληλεπίδρασης του φωτός σε σύγκριση με τις στατικές οπτικές αναπαραστάσεις.

«Η Θάλασσα» αποτελεί ένα κομβικό έργο που αποτελεί παράδειγμα του πρωτοποριακού στυλ σύνθεσης του Debussy. Ξεκίνησε το 1903 στο Παρίσι και ολοκληρώθηκε το 1905 σε μια παράκτια αγγλική πόλη, όπου ο Debussy θέλησε να αποσυρθεί μετά τον δημόσιο σάλο που προκλήθηκε απ΄την απόφασή, να χωρίσει τη γυναίκα του Lily Texier και, να παντρευτεί την τραγουδίστρια Emma Bardack, με την οποία απέκτησε μια κόρη. Η διαμάχη γύρω από την προσωπική του ζωή συνεχίστηκε ακόμη και κατά την πρεμιέρα του κομματιού στις 15 Οκτωβρίου 1905, που χαρακτηρίστηκε από αντιδράσεις αποδοκιμασίας από το κοινό.

Το πρώτο μέρος, «Από την αυγή μέχρι το μεσημέρι στη θάλασσα», αποτυπώνει σχολαστικά τη σταδιακή εξέλιξη του φωτός από τη δοκιμαστική ανάδυσή του την αυγή έως το λαμπρό αποκορύφωμά του το μεσημέρι. Στο επόμενο μέρος, «Τα παιχνίδια των κυμάτων», ένα απλό θεματικό μοτίβο που θυμίζει το τραγούδι των σειρήνων διασχίζει ζωηρούς, ξεκάθαρους ρυθμούς. Η τρίτη πράξη/μέρος, «Διάλογος του ανέμου με την Θάλασσα», με εντολή του Debussy να εκτελεστεί με ένα «ζωντανό και θορυβώδες» τέμπο, ξεκινά με δυσοίωνα κρουστά και έγχορδα στοιχεία, οδηγώντας σε μια κορύφωση που μεταφέρει την έξαρση μέσα από μια μελωδική αλλά ταραχώδη αλληλεπίδραση.

Οι μουσικολόγοι θεωρούν ομόφωνα το «La Mer» του Debussy ως ένα αριστούργημα του μουσικού ρεπερτορίου του 20ου αιώνα.