Lise Davidsen: Η Νορβηγίδα Σοπράνο

Η Νορβηγίδα σοπράνο Lise Davidsen έκανε ένα δυναμικό ντεμπούτο στη Βασιλική Όπερα τη σεζόν 2018/19, αναλαμβάνοντας τους ρόλους της Freia (Das Rheingold), της Ortlinde (Die Walküre) και της Τρίτης Norn (Götterdämmerung). Παρουσίασε επίσης μια δυνατή ερμηνεία ως σολίστ σοπράνο στο Ρέκβιεμ του Verdi, υπό τη διεύθυνση του Antonio Pappano. Τη σεζόν 2019/20, τραγούδησε τον ρόλο της Leonore στο Fidelio.

Η Davidsen σπούδασε τραγούδι στην Ακαδημία Μουσικής Grieg στο Μπέργκεν, όπου τραγούδησε στη Νορβηγική Χορωδία ως μέτζο-σοπράνο. Έκανε τη μετάβαση στο ρεπερτόριο της σοπράνο κατά τη διάρκεια των σπουδών της για το μεταπτυχιακό της στη Βασιλική Μουσική Ακαδημία της Δανίας και αποφοίτησε από την Ακαδημία Όπερας της Κοπεγχάγης το 2014. Από τότε, οι σημαντικότερες οπερατικές εμφανίσεις της περιλαμβάνουν τη Liza (The Queen of Spades) για την Όπερα της Στουτγάρδης και τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, την Prima Donna/Ariadne (Ariadne auf Naxos) για το Φεστιβάλ Aix-en-Provence, την Κρατική Όπερα της Βιέννης και το Φεστιβάλ Glyndebourne, και την Agathe (Der Freischütz) για την Όπερα της Ζυρίχης, καθώς και τον ομώνυμο ρόλο στη Μήδεια του Cherubini. Η Μήδεια για το Wexford Festival, η Santuzza (Cavalleria rusticana) και ο τίτλος της Sancta Susanna για την Εθνική Όπερα της Νορβηγίας, η Isabella (Das Liebesverbot) για το Teatro Colón του Μπουένος Άιρες, η Leonore (Fidelio) για την Opéra de Montréal και η Elisabeth (Tannhäuser) στο ντεμπούτο της στο Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ το 2019.

Σε κοντσέρτα, η Lise Davidsen έχει τραγουδήσει στο πλαίσιο καλλιτεχνικής σύμπραξης

με τη Φιλαρμονική του Μπέργκεν, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του BBC στα BBC Proms, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Φρανκφούρτης, την Ορχήστρα του Παρισίου και την Staatskap Έχει εμφανιστεί με τις Φιλαρμονικές Ορχήστρες του Βερολίνου, του Όσλο, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Δανίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Άαλμποργκ, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Όσλο και τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Στοκχόλμης, επίσης έχει συμμετάσχει και σε ρεπερτόριο Lied με έργα των Μπετόβεν, Γκριγκ, Μάλερ, Ρίχαρντ Στράους και Σιμπέλιους. Έχει δώσει ρεσιτάλ στο Λονδίνο, το Όσλο, την Κοπεγχάγη και το Μπέργκεν. Είναι κάτοχος πολλών διεθνών βραβείων, μεταξύ των οποίων το Πρώτο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Queen Sonja και το Πρώτο Βραβείο στην Operalia (και τα δύο το 2015). Το 2019 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ της με Wagner και Strauss για την Decca.