María Huld Markan Sigfúsdóttir

Η María Huld Markan Sigfúsdóttir (γενν. 1980) είναι συνθέτρια και βιολονίστα.
Αποφοίτησε ως βιολονίστα από το Κολλέγιο Μουσικής του Ρέικιαβικ το 2000 με πτυχίο στη σύνθεση από την Ακαδημία Τεχνών της Ισλανδίας το 2007.
Η Μαρία είναι μέλος του συγκροτήματος amiina από το 1999. Οι amiina έχουν κυκλοφορήσει και ηχογραφήσει πολλά άλμπουμ και, έχουν κάνει γνωστή την μουσική τους σε όλο τον κόσμο, έχει συνεργαστεί επίσης με διάφορους καλλιτέχνες.
Είναι επί μακρόν συνεργάτης των Sigur Rós από το 2000. Η πρόσφατη δουλειά με το συγκρότημα περιλαμβάνει ενορχήστρωση για το άλμπουμ και την περιοδεία τους, Átta.

Η Μαρία έχει συνθέσει μουσική για ορχήστρες, σύνολα διαφόρων μεγεθών, χορωδία, χορογραφία, εικαστικές τέχνες και ταινίες.
Οι συνθέσεις της, έχουν ηχογραφηθεί και κυκλοφορήσει διεθνώς. Οι Clockworking, Sleeping Pendulum, Aequora, Spirals, Loom, Oceans, Clockworking for Orchestra και Kom vinur έχουν κυκλοφορήσει στην αμερικανική δισκογραφική Sono Luminus. Συνθέσεις της έχουν παιχτεί στην Ισλανδία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ευρώπη.


Το κομμάτι της, Loom , ήταν στη λίστα των 25 καλύτερων κομματιών κλασικής μουσικής το 2018 στους New York Times. Το άλμπουμ Concurrence , το οποίο περιλαμβάνει το κομμάτι της Oceans , ερμηνευμένο από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ισλανδίας και τον Daníel Bjarnason ήταν στη λίστα των καλύτερων 25 άλμπουμ κλασικής μουσικής για το 2019 στους New York Times καθώς και, υποψήφιο για τα βραβεία Grammy 2021 ως καλύτερη ερμηνεία.


Εκτός από τη σύνθεση της δικής της μουσικής, η Μαρία έχει ηχογραφήσει και συνεργαστεί με μια σειρά από καλλιτέχνες και συγκροτήματα όπως η Φιλαρμονική του Λος Άντζελες, η Συμφωνική Ορχήστρα Fort Worth, η Συμφωνική Ραδιοφώνου της Φρανκφούρτης, η Σύγχρονη Ορχήστρα του Λονδίνου, η Esa-Pekka Salonen, οι Robert Ames, Daníel Bjarnason, Miguel Harth-Bedoya, Joan Jonas, Spiritualized, Nordic Affect, London Sinfonietta, Francesco Scavetta, Brice Dessner, Yann Tiersen, Ragnar Kjartansson, Kjartan Sveinsson και πολλοί άλλοι.