Jacques Offenbach (1819-1880)

Ο Jacques Offenbach (1819-1880) υπήρξε εξαιρετικής σημασίας δημιουργός στη μουσική του 19ου αιώνα. Συνέθεσε μερικές από τις πιο συναρπαστικές μελωδίες που γράφτηκαν ποτέ, και άσκησε ισχυρή επιρροή στους επόμενους συνθέτες του λυρικού θεάτρου.

Μουσική Εκπαίδευση και Πρώιμη Σταδιοδρομία

Γιος ιεροψάλτη συναγωγής, ο Jacques Offenbach γεννήθηκε στην Κολωνία και έδειξε από νωρίς το μουσικό του ταλέντο. Έλαβε για πρώτη φορά μαθήματα βιολιού και ασχολήθηκε με το βιολοντσέλο σε ηλικία 9 ετών και σύντομα έπαιξε δημόσια σε ένα τρίο που συμμετείχε επίσης ο αδελφός του Julius και η αδελφή του Isabella. Ο Offenbach δημοσίευσε την πρώτη του σύνθεση το 1833 και έγινε δεκτός ως φοιτητής στο Ωδείο του Παρισίου σε ηλικία 14 ετών.

Κέρδιζε τα προς το ζην ως βιρτουόζος τσελίστας, εμφανιζόμενος στο Παρίσι το 1841 με τον Anton Rubinstein και στην Κολωνία το 1843 με τον Liszt .

Τον Μάιο του 1844 επισκέφτηκε το Λονδίνο, παίζοντας σε συναυλίες της Μουσικής Ένωσης με τους Joachim και Mendelssohn .

Η επανάσταση του 1848 τον ανάγκασε σε προσωρινή επιστροφή στην Κολωνία, αλλά μέχρι το 1850 διορίστηκε μαέστρος στην Comédie-Française. Μίσθωσε ένα μικρό θέατρο στα Ηλύσια Πεδία και παρουσίαζε περιστασιακά αλλά, ιδιαίτερα δημοφιλή προγράμματα. Η σημαντική αναγνώριση του Offenbach ήρθε το 1858 με την πρώτη του ολοκληρωμένη όπερα Orphée aux enfers . Η όπερα συντίθεται σε λιμπρέτο από τον Hector Crémieux και τον Ludovic Halévy, πρόκειται για μια ευρηματική εκδοχή του αρχαίου θρύλου του Ορφέα και της Ευρυδίκης.

Η παραγωγή του 1858 ήταν μια τεράστια επιτυχία στο box office και έγινε οδοδείκτης για οπερέτες μεγαλύτερης κλίμακας 

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1860, ο Offenbach είχε μεγάλη επιτυχία και απέκτησε διεθνή φήμη. Επισκέφτηκε τη Βιέννη και η ρομαντική του όπερα Die Rheinnixen , που συνδυάζει ρομαντικά και μυθολογικά θέματα, παρουσιάστηκε στο Hofoper.

Το ημιτελές έργο του: Les contes d’Hoffmann

Μετά τον Γαλλο-Πρωσικό πόλεμο το 1870, η La Grande-Duchesse απαγορεύτηκε στη Γαλλία.

Αν και όλο και πιο αντιδημοφιλής στη Γαλλία, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στην Αγγλία και, παράλληλα στην Βιέννη ανέβαζαν τακτικά τα έργα του. Ξεκίνησε μια άκρως επιτυχημένη περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, δίνοντας μια σειρά από περισσότερες από 40 εμφανίσεις στη Νέα Υόρκη και την Φιλαδέλφεια. Η κύρια ενασχόλησή του, με την επιστροφή του στην Ευρώπη ήταν, με τη μουσική της φανταστικής όπερας Les contes d’Hoffmann .

Ο Offenbach δεν έζησε για να τελειώσει το έργο. Ολοκληρώθηκε από τον γιο του Auguste και έκανε πρεμιέρα στην Opéra-Comique στις 10 Φεβρουαρίου 1881.